Passage van een reus à plus tard

14 juni, 2022 | Nieuws

Tijdens de Park Poétik zomer van 2021 creëerde kunstencollectief KNEPH een levende installatie in het Park van Vorst. Platform Poétik 2.0/Gryoo gaf de hoofdrol aan vijf verschillende bomen. Gestaag breidde de installatie als een schimmel uit tot een poëziebos en verbeeldde op een kunstzinnige manier hedendaagse vraagstukken.

We zijn aangekomen bij de laatste boom: de oude Paardekastanje. Deze boom lijdt aan de kastanjebloedingsziekte en is stervende. Hij wordt daarom al een tijdje afgeschermd door dranghekken om wandelaars te beschermen. Park Poétik, KNEPH & Gemeente Vorst willen nieuw leven geven aan een reus die een historische getuige is en dreigt te verdwijnen. Daarom werken we graag samen met kunstenaar Charles Djeumou.

Charles werkt enkel met dode stammen en kapt erin om ze een nieuwe vorm van leven te geven. Hij zal dit doen door de stervende boom ter plekke te sculpteren. De boom ziet er niet ziek uit maar wordt van binnenuit uitgehold door de schimmel. De takken dragen nog bladeren. De stam blijft staan en kan zich afleggen om nieuwe scheuten te laten schieten.

Het beeld is een boei van hoop voor de toekomst. Omdat het behoud van de natuur een absolute noodzaak is voor de hele mensheid.

Pin It on Pinterest

Share This