Wie zijn wij?

Een poëtische, participatieve kunstenzomer in Sint-Gillis & Vorst!

“Om Park Poétik te vinden hoef je niet te zoeken! Het is een festival dat zijn publiek opzoekt in de openbare ruimte: in de straten, op pleinen, in parken en in wijken van Vorst en Sint-Gillis. Kunstenaars verkennen er de verbeelding en de creativiteit om inwoners te ontmoeten.

Er staat je dus een zomer vol verwondering te wachten! Tijdens de zomer verspreiden we poëzie in de ruime zin van het woord. Alles wat ontroeren kan, waar dialoog wordt aangewakkerd of verwondering bij komt kijken vindt zijn plekje binnen ons programma.

Het thema van dit jaar “Wat betekent samen?” brengt een veelheid aan verrassende interventies tijdens deze vierde editie. We zullen verschillende “nesten” creëren, waar kunstenaars en performers geleidelijk een straat, park of plein zullen binnentrekken om vrolijke, verrassende en kleurrijke plekken te creëren.

Water, een element dat moet worden verdedigd en altijd in beweging is, zal de inspiratie vormen voor de verrassende ingrepen die de straten tijdens de zomer zullen bevolken. We zullen ook vormen bedenken die gebruik maken van geluid, de ether en de radio om ruimtes te creëren voor geluidscreatie, expressie en luisteren in de openbare ruimte.

En tenslotte, om de beroemde “Spiraal” niet te vergeten, hebben we ook sluipende of explosieve passages in de straten gepland : parades, marsen, bewegende muziek… kortstindige interventies, die je eerder toevallig zal tegenkomen en waarbij je uitgenodigd wordt om ter plekke deel te nemen!

 

Park Poétik is een samenwerking tussen Team Poétik, Gemeente Vorst, Gemeente Sint-Gillis, WIELS, Le BRASS Centre Culturel de Forest, GC Pianofabriek, GC Ten Weyngaert & alle Poétikizen.n.e.s.

 

 

 

 

 

Park Poétik: bemiddeling & participatie

 

Met Park Poétik willen we de manier waarop we het publiek bereiken radicaal veranderen! Wij vragen niet meer aan het publiek om naar ons te komen, maar wij gaan naar het publiek … in de straten, op de pleinen, in de wijken, klaar om de waarde van de ontmoeting maximaal te verkennen en te ontwikkelen! 

Daartoe willen wij onze werkmethoden radicaal veranderen in de richting van meer en meer participatieve processen.

Een eigen ecosysteem

Wij zetten een netwerk op van Dreamcatchers die samen dromen en Park Poétik creëren. Dit netwerk bestaat uit kunstenaars, verenigingen, vrijwilligers, inwoners en culturele structuren van de twee gemeenten. Deze actoren zijn georganiseerd in groepjes naargelang de projecten die zij tot stand willen brengen.

De rol van Park Poétik bestaat erin de coördinator te zijn van dit netwerk om de verwezenlijking van de dromen en wensen van de bewoners te vergemakkelijken. Samen met de vele partners willen wij de wegen van de mogelijkheden herontdekken en coördineren; wij willen optreden als facilitator en organisaties, kunstenaars en inwoners laten deelnemen.

Een beetje geschiedenis

Sinds 2013 toverde SuperVliegSuperMouche het park van Vorst ieder jaar een weekend lang om tot een ludiek en poëtisch festival voor duizenden bezoekers van jong tot oud. Als gevolg van de crisis covid-19 werd het festival van 2020 afgelast, maar we gooiden de situatie om en creëerden Park Poétik! Ontmoetingen mogelijk maken, connecties creëren, menselijkheid genereren. Dat waren en blijven onze doelstellingen!

Wil je meedoen?

Lees meer over de filosofie achter Park Poétik

Pin It on Pinterest

Share This