Story Poétik
Na 5 jaar Park Poétik namen de Poétikizen.ne.s de tijd om stil te staan bij hun verhaal. Meer nog, ze schreven het op! Het resultaat is een tweetalige, meerstemmige en inclusieve brochure, handboek, graphic novel, toolkit… die het participatief stadsfestival in woord en beeld brengt. Het bevat inspiratie en tips voor professionals en fans en het opent de deur naar een inclusievere samenleving waar kunst en verbeelding de toon zetten.
Waarom story poétik ?
Story Poétik is het verhaal van Park Poétik dat tips en inspiratie bevat voor professionals en fans. Het faciliteert mee de transitie naar een gevoelige stad waar kunst in de publieke ruimte voor verbeelding en verbinding zorgt. Het opent zo een deur naar een inclusieve samenleving. Park Poétik is een verhaal van velen voor velen: delen zit in het hart van de organisatie. Story Poétik is vooral ook een uitnodiging om mee na te denken over hoe festivals inclusiever te maken, over hoe macht te (her)verdelen? Wie neemt welke rol op? Wat stel jij voor?
Wie schreef story poétik?
Park Poétik is een participatief stadsfestival. De stem van de Poétikizen.ne.s, zowel socio-culturele organisaties als bewoners en artiesten die mee dromen en Park Poétik realiseren, vormt daarom ook de kern van Story Poétik. Dit boekje is het resultaat van ontmoeting, dialoog en reflectie. Story Poétik is meertalig en de teksten beantwoorden aan het B1/B2 leesniveau. De vormgeving houdt rekening met personen die hoogsensitief zijn. Het bevat naast heel wat feitelijke informatie, ook quotes van mensen die vertellen over hun ervaring met Park Poétik. De grafische verslaggeving of storytelling is van de hand van Judith Dufaux. Zij is intens betrokken bij het participatief proces sinds verschillende jaren. Noémie Touly maakte de stripverhalen. Zij maakte als stagiair kennis met Park Poétik en lag dankzij haar eindwerk aan de basis van de idee van een graphic novel. Myriam Dousse van het collectief Cuistax zorgde voor de vormgeving.
Hoe kan ik aan de slag met story poétik?
Story Poétik vertelt je niet alleen over Park Poétik – haar ontstaan in 2020 uit het Kunstenfestival SuperVliegSuperMouche, haar manifest dat de kernwaarden en doelstellingen van Park Poétik omvat, hoe en waarom Park Poétik ontmoeting creëert, hoe ze dit doet vanuit de kracht van meerstemmigheid om inclusief te kunnen werken – maar toont ook in detail hoe je participatief aan de slag kan gaan in de publieke ruimte: het atoom-model als inspirerend model voor stadsmakers, de verschillende stappen die nodig zijn om een jury inclusief te maken met oog voor de principes van Deep Democracy, en de elementen die nodig zijn om een broedplek te vormen. Story Poétik vertelt je ook over het satelietproject in Kinshasa – een verhaal over een enthousiaste fan die het Park Poétik-project elders implementeert – en bundelt ook enkele vragen voor de toekomst. Last but not least bevat Story Poétik een toolbox, een boekje in een boekje, met kant-en-klare fiches en methodieken waarmee je onmiddellijk aan de slag kan in jouw organisatie of met jouw project!
Waar is story poétik te verkrijgen?
- De printversie is verkrijgbaar in WIELS bookshop voor €10.
Dit kan
Online via WIELS bookshop
of
in de Bookshop van WIELS, Centrum voor Hedendaagse Kunst
Van Volxemlaan 354, 1190 Brussel
Open: dinsdag – zondag, 11:00 – 18:00
Gesloten op maandag
Story Poétik, want sharing is caring!